Logo Boerderij Natuurlijk
golf

Boerenovertrek, een Kempisch fenomeen. Maar wat houdt het in?

Wie op een zaterdag rond rijdt in De Kempen zal ongetwijfeld een huifkar met een groep zingende, feestende jongvolwassenen erin tegen komen. Een raar gezicht als je niet weet waarom ze dit doen of waar het voor dient. In het artikel van vandaag leggen we je hier meer over uit!


Wat is een ‘boerenovertrek’?

Een boerenovertrek wordt georganiseerd als twee, vaak jonge, mensen samen gaan wonen. De dag wordt als een verrassing georganiseerd door de vrienden van beide partners. De partners zijn vaak op het werk of bij familie als ze worden opgehaald door de vrienden waardoor ze zich niet kunnen voorbereiden. De vrienden kiezen een outfit voor de ‘gelukkige’, die ze de gehele dag moeten dragen. Tijdens een boerenovertrek gaan de groepen, verkleed als boer, in een huifkar langs verschillende cafés waar ze een aantal drankjes nuttigen. Maar ook in de huifkar wordt volop gefeest en gedronken. De aanwezigen bij een boerenovertrek zijn over het algemeen de vrienden, familie en collega’s van het koppel dat gaat samenwonen. Op deze manier wordt de verhuizing als het ware gevierd en leren de vrienden en familie van het koppel elkaar nog beter kennen.

Waar komt de ‘boerenovertrek’ vandaan?

Vroeger was het met name in Brabant gewoon om kersverse (boeren)stelletjes inclusief inboedel te helpen met verhuizen. Deze hulp werd aangeboden door de buurt waar het stelletje naar toe verhuisde. Uiteraard, men had destijds nog niet de beschikking over een vrachtwagen. Verhuizen deed men met een boerenwagen. Zo’n boerenwagen of platte kar werd vooruit gedreven door 1 paardenkracht waardoor de overtocht soms best een tijd in beslag kon nemen. En ja, als je dan onderweg een café tegenkomt. Wat doe je dan? Juist, dan ga je naar binnen voor een borrel of drankje, op kosten van de verhuizers.

Wat komt er allemaal kijken bij een boerenovertrek?

Het is natuurlijk niet makkelijk om een groep van (ongeveer) 70 personen rond te rijden door een gebied. Aan van alles moet gedacht worden: Gekoelde drank voor onderweg, de locaties, de verassing voor het koppel, etc. Daarom hebben we hier wat tips opgeschreven om je vooruit te helpen:

  •         Laat de cafés van te voren altijd weten dat je langs wil komen en met hoe veel. Populaire locaties als Den Bockenreyder of Café Den Bels (Casteren) krijgen op een drukke zaterdag verschillende groepen over de vloer. Neem dus op tijd contact met hen op om er voor te zorgen dat ze een gaatje vrijhouden.
  •           Regel de huifkar op tijd. Een boeren overtrek wordt vaak enkele maanden van te voren vastgelegd. Zeker in de zomer is de kans groot dat veel huifkar verhuurders al vol zitten, begin dus op tijd met organiseren. Ook bij Boerderij Natuurlijk verhuren wij een huifkar, al is deze vooral bedoeld voor andere activiteiten.
  •           Zorg er voor dat familie en goede vrienden altijd kunnen op de geplande dag. Het is onmogelijk om met iedereen rekening te houden maar dit is wel een vereiste.

Nieuws


01-04-2021
1 april 2021

Geen grap maar wel leuk! Vanaf vandaag officieel geen (om) boekingen en vouchers uitschri(...)   bekijk »

10-08-2020
Op zoek naar verkoeling? Hier kan je terecht in de buurt van Boerderij Natuurlijk

De eerste Nederlandse hittegolf van 2020 is een feit, en zoals altijd in Nederland is het (...)   bekijk »

26-06-2020
Op vakantie in eigen land, genoeg te doen!

Nu Covid-19 de vakantieplannen van veel Nederlanders heeft genekt, kiezen veel mensen er v(...)   bekijk »

23-04-2020
Koningsdag = Woniningsdag, maar wat is er te doen?

Net als Pasen zal Koningsdag ook dit jaar niet hetzelfde zijn als afgelopen jaren. De nati(...)   bekijk »

09-04-2020
Pasen 2020: Dit kan je nog wel doen!

Pasen 2020 is er een die je waarschijnlijk wat sneller zal vergeten dan veel andere paaswe(...)   bekijk »

31-03-2020
1 April, vergeet juist nu niet om te blijven lachen!

1 April, de afgelopen jaren is het altijd een dag geweest waarop je goed op je hoede moest(...)   bekijk »
bol
Logo Boerderij Natuurlijk