Logo Boerderij Natuurlijk
golf

Zal er deze winter weer geschaatst kunnen worden?

Volgende week is het officiƫle begin van de winter. Voor vele schaatsliefhebbers is dit een spannende tijd. Zou er dit jaar weer op natuurijs geschaatst kunnen worden? De Flaes is al decennia lang een populair meer om op te schaatsen. Er zijn mensen die tientallen kilometers reizen om een dagje op de Flaes te kunnen schaatsen. Onze gasten van boerderij natuurlijk hebben geluk: de Flaes bevindt zich op wandelafstand van hun verblijfplaats.


Wat is de Flaes?

De Flaes is een meer met een oppervlakte van een kleine 500.000 m2 en bevindt zich midden in Landgoed de Utrecht. De Flaes bevindt zich onder meer vlakbij het Goorven, Herberg In Den Bockenreyder en natuurlijk de Flaestoren. De Flaes is wat minder diep dan het Goorven, een meer dat vlakbij ligt. Door de diepte is de Flaes vaak eerder geschikt om op te schaatsen dan het Goorven. En heb je even geen zin meer om te schaatsen, dan trek je je ijzers uit en loop je in 10 minuten zo bij de Bockenreijder binnen!

Waarom is schaatsen op de Flaes zo populair?

Al sinds 1933 heeft de Flaes een eigen ijsclub, dit geeft aan hoe populair de Flaes vroeger was en hoe diep het in de cultuur van de lokale bewoners geworteld zit. De ijsclub was in eerste instantie opgericht om de rommel op te ruimen die achterbleef na een schaatsperiode. Deze ‘club’ groeide echter al snel uit tot een stichting die allerlei activiteiten organiseert rondom het schaatsseizoen. Bij genoeg vorst staan zij jaarlijks klaar met sneeuwschuivers, borstelmachines, quads, EHBO en alles om er voor te zorgen dat jij goed en veilig kan schaatsen op de Flaes. En wat is er nu mooier dan op natuurijs schaatsen tussen de heiden, wij weten het niet.

Kan er dit jaar geschaatst worden op de Flaes?

Dat is natuurlijk nog moeilijk om te zeggen. Een aantal kranten hebben, zoals elk jaar, al beweringen gedaan van “koudste winter in 30 jaar!”. Deze krantenkoppen zijn echter niet altijd gebaseerd op de meest betrouwbare informatie en mag je gerust met een korreltje zout nemen. Piet Paulusma voorspelde in zijn blog dat het een rommelige winter gaat worden met koudere- en minder koude periodes. Hoe dan ook, zodra er gedoogd geschaatst mag worden op de Flaes zullen kranten als het Eindhovens Dagblad hier zeker over schrijven!

Nieuws


01-04-2021
1 april 2021

Geen grap maar wel leuk! Vanaf vandaag officieel geen (om) boekingen en vouchers uitschri(...)   bekijk »

10-08-2020
Op zoek naar verkoeling? Hier kan je terecht in de buurt van Boerderij Natuurlijk

De eerste Nederlandse hittegolf van 2020 is een feit, en zoals altijd in Nederland is het (...)   bekijk »

26-06-2020
Op vakantie in eigen land, genoeg te doen!

Nu Covid-19 de vakantieplannen van veel Nederlanders heeft genekt, kiezen veel mensen er v(...)   bekijk »

23-04-2020
Koningsdag = Woniningsdag, maar wat is er te doen?

Net als Pasen zal Koningsdag ook dit jaar niet hetzelfde zijn als afgelopen jaren. De nati(...)   bekijk »

09-04-2020
Pasen 2020: Dit kan je nog wel doen!

Pasen 2020 is er een die je waarschijnlijk wat sneller zal vergeten dan veel andere paaswe(...)   bekijk »

31-03-2020
1 April, vergeet juist nu niet om te blijven lachen!

1 April, de afgelopen jaren is het altijd een dag geweest waarop je goed op je hoede moest(...)   bekijk »
bol
Logo Boerderij Natuurlijk